torsdag 15. desember 2011

Lekse av 7. desember

Oppg 1)


Det er en ny industriell revolusjon i Norge, fossefallene bygges ut og vi legger kraftlinjer. Det nye bygdesamfunnet bygges er i stor vekst og det blir tydeligere samfunnsklasser og klasseskiller samtidig som arbeidsledigheten er ekstremt stor etter en hard og blodig krig. Kommunikasjonen blant folk blir bedre og det ble lettere å nå hverandre, ettersom de fikk Bergensbanen, damp- og motorskip. I 1905 blir vi selvstendige og vi går ut av unionen med Sverige. I 1913 får kvinner stemmerett i Norge. Når den første verdenskrig er ferdig i 1918 forandrer det verdensøkonomien katastrofalt og fører til et stort børsfall i 1929. 1930- årene er preget av streiker. Før andre verdenskrig bryter i Norge i 1940.

Oppg 2. a)


Tradisjonalisme og modernisme var de to litterære hovedtendensene på begynnelsen av 1900-tallet og fram til 1950.

Oppg 2. b)


Tradisjonalisme: fortsettelse fra 1800-tallet- Episk realisme

Oppg 3)


Ekspresjonismen er den ytre virkeligheten som fremstilles omformet og forvrengt, ofte med sterke farger i kunsten. I litteraturen lar forfatterne seg dirigere av sine egne subjektive opplevelser og uttrykksmåter. De forkaster formelle stilmønster og krav til realisme.

Oppg 4a)


Surrealistene er svært inspirert av Freud og Marx' lære om menneskenes muligheter til frigjøring. De hevdet at kunsten må søke stoffet sitt i underbevisstheten og i drømmene, det vil si ai en flom av assosiasjoner uten bevisst kontroll. To kjente Surrealister er Andrè Breton og Salvador Dalì

Modernismen fremhever det nye og overskridende, og bryter gjerne med tradisjonelle uttrykksformer. Modernismen preges mye av eksperimentering, kunstnerisk frigjøring og stor tro på fremskritt. Modernismen skyter ikke like stor fart i Norge, men ellers i Europa har modernismen betydelig større betydning.


Sammarbeidspartner: SL

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar